Pittige gehaktballetjes met frietjesHoofdgerecht voor 4 personen
Bereidingstijd: ca. 30 minuten (exclusief oventijd)

Ingrediënten:
800 g (zoete) aardappel en/of knolselderij, geschild
50 ml olijfolie
400 g gehakt half om half
3 teentjes knoflook
ca. 3 el gemalen kokos
1 ei
3 bosuitjes, gesnipperd
zout
Kant en klaar (rauwkost)salade

En van Fair Trade Original:
4-6 tl Sambal Badjak
8 flinke el Pindakaas
scheut Ketjap Manis

Verwarm de oven voor tot 220° C. Was de aardappelen en/of knolselderij en snijd ze eerst in plakken en dan in repen. Dep de reepjes (zoete) aardappel en/of knolselderij droog met keukenpapier. Meng de frietjes met een heel klein beetje olie en verdeel ze over een met bakpapier beklede bakplaat. Bak de frietjes in het midden van de oven in ca. 20-30 minuten goudbruin en knapperig en bestrooi ze met zeezout uit de molen. Meng intussen het gehakt met 2 geperste teentjes knoflook, 2-3 theelepels sambal, de gemalen kokos, het ei, de gesnipperde bosui en het zout in een kom goed door elkaar. Draai van dit mengsel ca. 12 kleine gehaktballetjes. Verhit 4 eetlepels olie in een braadpan en bak de gehaktballetjes rondom bruin. Zet het vuur laag en gaar de gehaktballetjes nog ca. 10 minuten met de deksel op de pan. Verwarm voor de satésaus in een pannetje met dikke bodem de pindakaas met 150 ml water. Pers het laatste teentje knoflook erboven uit en voeg de sambal en een scheut ketjap toe. Roer alles door elkaar tot een mooie gladde satésaus. Voeg, indien nodig, nog wat water toe. Serveer bij de gehaktballetjes en frietjes, de zelfgemaakte satésaus en een kant en klaar- of rauwkostsalade.

Wijntip: Merlot (rood), Zuid-Afrika. Fair Trade Original