Wat begon als een dagdroom werd werkelijkheid. Joanne Zwart, ontwerpster uit Harderwijk, droomde over handgemaakte vogelknuffels, pauwen en kwartels. Na de geboorte van haar tweede kind maakte ze de eerste schetsen voor haar Indiase vogels. Ze vond een producent die bereid was deze te maken.

De vleugels van de pauwen en de kwartels zijn ‘ge-blockprint’ een traditionele techniek. block-printen is een handwerktechniek waarbij een dessin op stof wordt gestempeld. Alles is handwerk; van de ontwerptekening tot het uitbeitelen van de houten stempels.

Nadat de stoffen bedrukt zijn met één van de drie kulaya-dessins, worden er pauwen en kwartels van gemaakt in een werkplaats in Bantifur, West-Bengalen, India. De thuiswerkers krijgen een eerlijk loon, want de producent hanteert de standaarden van de WFTO (World Fair Trade Organisation).

Klik hier voor de website van Kulaya voor informatie over kleuren en dessins.

Kulaya is Sanskriet voor nest. De pauwen en kwartels zoeken een warm nest bij een kindje in Nederland. Wanneer mensen een knuffel kopen, geven ze de ambachtslieden in India de middelen om aan hun eigen nest te bouwen.