Koffiecheesecake met karamelsausVoor 6 personen
Bereidingstijd: 45 minuten + 4,5 uur opstijftijd + 70 minuten baktijd

Ingrediënten:
140 g haverkoekjes
55 g boter, gesmolten
4 el water
400 g verse roomkaas
200 g volle kwark
1 zakje vanillesuiker
4 eieren
240 ml zure room
150 g fudge vanille, in stukjes

En van Fair Trade Original:
8 el Oploskoffie Dark Roast
100 g + 1,5 el Fijne Witte Kristalsuiker
1 el Cacaopoeder

En: springvorm van Ø 20 cm, bakpapier, aluminiumfolie, braadslede

Verwarm de oven voor op 180°C. Maal de haverkoekjes fijn en meng met de gesmolten boter. Bekleed de springvorm met een rondje bakpapier en verdeel het koekmengsel over de bodem. Laat dit 30 minuten opstijven in de koelkast. Los 4 eetlepels oploskoffie op in 4 eetlepels kokend water en laat afkoelen. Maak de springvorm waterdicht door de onderkant in te wikkelen met 2 lagen aluminiumfolie. Meng de roomkaas, de kwark en de koffie tot een egaal geheel. Voeg vanillesuiker, 100 g suiker en de eieren toe en mix het glad en romig. Giet de vulling op de koekbodem. Zet de springvorm in een braadslede en vul deze met een laag van 2-3 cm kokend water. Plaats dit midden in de oven en bak 60 minuten tot de taart stevig is, maar nog wel zacht. Meng de zure room en 1,5 eetlepel suiker goed door elkaar en bestrijk hiermee voorzichtig de bovenkant van de cheesecake. Plaats de cake nog 10 minuten in de oven. Laat de cheesecake afkoelen en zet minimaal 4 uur in de koelkast. Breng voor de koffiekaramelsaus 150 ml water aan de kook. Voeg 4 eetlepels oploskoffie en de fudge toe. Laat de fudge smelten en laat inkoken tot een stroperige saus. Bestrooi de cheesecake vlak voor het serveren met cacaopoeder en serveer met de koffiekaramelsaus.