Zet het vuur maar hoog: met deze kokosolie kun je enorm goed wokken. De olie is koudgeperst en mag daarom Virgin Coconut Oil (VCO) heten. Naast Fairtrade gecertificeerd is de olie ook biologisch. Als je hiermee bakt, ruikt je hele keuken lekker en geef je je Oosterse gerecht een extra kokossmaakje. De pot van 300 ml is verkrijgbaar bij Wereldwinkel Harderwijk.

Deze kokosolie wordt gemaakt door Jaindi Export in Sri Lanka. Zij kopen de kokosnoten van zo’n 300 boeren in het gebied rond Kurunegala. Dit gebied ligt in de zogeheten Coconut Triangle. Hun bruin bebaste vruchten zijn biologisch én fairtrade gecertificeerd en daardoor erg populair. Jaindi maakt er deze koudgeperste kokosolie van.

De kokosboeren zijn lid van de Small Organic Farmers’ Association (SOFA). Hier zijn meer dan drieduizend boeren bij aangesloten. De meesten van hen verbouwen biologische thee of kruiden, een kleinere groep verbouwt kokosnoten. De boeren, met een stuk land van maximaal 2 ha, volgen landbouwtrainingen en kunnen via SOFA goedkoop aan gereedschap komen. Hiermee kunnen ze hun oogst en hun inkomen verbeteren.

Voor de fairtrade kokosnoten ontvangt de associatie een premie. Een gekozen groep boeren (het premiecomité) beslist waar dit geld voor wordt gebruikt. Investeren in duurzame teelt staat voorop. Een deel van het geld gaat naar activiteiten die nieuwe inkomsten opleveren. Zo kunnen de boeren een geit of koe krijgen en de melk verkopen. En dan zijn er sociale projecten voor onder andere drinkwater en goedkope bouwmaterialen: het hele dorp heeft er wat aan!

Jaindi Exportheeft een actief milieubeleid en biedt haar 365 medewerkers veel extra’s. Zo kunnen ze terecht bij een opticien, deelnemen aan sportevents en een vergoeding ontvangen voor de schoolboeken van hun kinderen.