Papier uit Sri Lanka gemaakt van olifantenpoep. Vies? Helemaal niet!

Nog steeds worden olifanten gedood, omdat ze de oogst van de boeren vernielen. Maar olifanten zijn ook productief. Hoe vreemd het ook lijkt, uit de ontlasting van olifanten wordt een speciale stof gewonnen die recycling papier extra stevig maakt. Om olifant en mens dichter bij elkaar te brengen, is er op Sri Lanka een speciaal papierproject opgezet. Een papierrecycling fabriek waar men gebruik maakt van de ontlasting van olifanten. En waar momenteel 110 jonge mensen een salaris verdienen.olifantenpoeppapier

Een olifant eet 180 kilo voer per dag. Dit zijn vooral palmbladeren, kokosblad en kitulschors. Door zijn snelle verbranding laat de olifant dagelijks enorme bulten poep achter. In Kegalle wordt papier gemaakt van deze overblijfselen. De door de zon uitgedroogde poep wordt verzameld door medewerkers van het Maximus Papier Project. De poep wordt gekookt met Margosa blad, wat een natuurlijk desinfecterende werking heeft.olifantpoepnotitieboekjes Na een kookproces van acht uur wordt afvalpapier uit de kantoren van Colombo aan het mengsel toegevoegd en samen verder ingekookt tot een stevige pap. Van deze pap worden vervolgens vellen papier geschept. Door zouttoevoegingen kan het papier bovendien in elke gewenste kleur gemaakt worden. Van 10 kilo olifantenpoep wordt tot wel 120 vellen papier of 60 vellen karton gemaakt. De vellen worden als basis voor verschillende producten gebruikt, waaronder notitieboekjes.

Zo biedt het Olifanten Weeshuis olifanten een veilige plek, zodat de oogst beschermd wordt tegen de olifant, en de olifanten beschermd zijn tegen de mens.