Ingrediënten
1 grote ui
1 teen knoflook
3 el zonnebloemolie
2 tl komijn
6 blaadjes citroenblad (verkrijgbaar bij de toko)
2 stengels citroengras (ook wel sereh genoemd)
10 gr gedroogde paddenstoelen (shiitake of eekhoorntjesbrood)
1 el ketjap manis (zoete ketjap)
200 ml water
40 gr geraspte kokos

En van fairtrade original:
500 gr jonge jackfruit
1 zakje Fairtrade Original rendang boemboe
2 el Fairtrade Original biologische sojasaus
200 ml Fairtrade Original kokosmelk
Witte rijst

Atjar van rodekool
1/4 rodekool, 100 ml witte wijnazijn
40 gr suiker, 2 laurierblaadjes
1 kaneelstokje, 2 kruidnagels

Bereidingswijze
Giet de jackfruit af, spoel het onder de kraan goed af en laat uitlekken in een vergiet.
Snipper de ui en de knoflook. Verhit drie eetlepels zonnebloemolie in een pan met dikke bodem en fruit hierin de ui op laag vuur zacht.
Voeg de knoflook, boemboe en overige specerijen toe en roerbak het geheel een paar minuten zodat de smaken vrijkomen.
Voeg de jackfruit, de kokosmelk, de gedroogde paddenstoelen en het water toe en laat het geheel een uur pruttelen op zacht vuur.
Hou het eerste half uur de deksel op de pan, verwijder dan, voeg de zoute en zoete ketjap toe en laat nog een half uur zachtjes koken en laat het vocht zeker tot de helft verdampen.
Rooster de kokosrasp op laag vuur in een droge koekenpan tot hij goudbruin kleurt. Roer tussentijds met een houten lepel en pas op dat de rasp niet verbrandt.
Voeg de rasp vlak voor het einde van de kooktijd toe aan de rendang – hou wat achter voor garnering.
Doe voor de atjar van rodekool de azijn met de suiker en de specerijen in een pan en verwarm zodat de suiker oplost. Draai het vuur uit en laat afkoelen. Snij de rodekool in dunne repen. Giet het azijnmengsel erover, hussel door elkaar en zet weg tot gebruik.
Serveer de rendang met witte rijst en atjar en eventueel wat fijngehakte selderij. Voila, je rendang van jackfruit is klaar. Selamat Makan!