Woksaus Soy GingerHet culinair assortiment is uitgebreid met een nieuwe woksaus uit Thailand. De smaak Soy-Ginger, zoet met de pit van gember, geeft een lekkere Thaise twist aan de maaltijd.

De saus is van begin tot eind gemaakt in Thailand: een bijzondere samenwerking tussen een groeiend aantal boerengroepen en twee verwerkingsbedrijven. Boeren in het noorden van het land leveren hun sojabonen aan een fabriekje dat er sojasaus van maakt. Die saus wordt in een andere fabriek verrijkt tot woksaus, met onder andere gember en rietsuiker. Zo doet iedereen waar hij goed in is.

Spin in het fairtrade web
Fair Trade Original, het merk van eerlijke producten, ziet erop toe dat in de fabrieken de arbeidsomstandigheden goed zijn en de ingrediënten de juiste herkomst hebben. Zo zijn de sojabonen Fairtrade gecertificeerd. De boeren van de Maetaeng Fairtrade Soy Bean Group hadden aanvankelijk grote vraagtekens bij de certificering, die de nodige investeringen van hen vraagt. Maar na een bezoek van enthousiaste fairtrade ananasboeren waren ze ‘om’ en gingen vol overtuiging aan de slag. Nu produceren ze op fairtrade wijze en ontvangen de ontwikkelingspremie. Ook de rietsuiker is afkomstig van fairtrade boeren. Voor de gember is het proces in gang gezet, in samenwerking met boeren die ook fairtrade chilipepers verbouwen. Zo zorgt een flesje woksaus als een spin in het web voor verspreiding van de fairtrade werkwijze.

Kant & klaar
In de Nederlandse keuken is de nieuwe woksaus snel en gemakkelijk in te zetten voor een goed en gezond bordje eten. Stukjes kip en lekker veel groente erdoor en wokken maar. Met wat rijst of noedels erbij, ook verkrijgbaar bij de Wereldwinkel, tovert de thuiskok in een handomdraai een bijzonder smakelijke maaltijd op tafel.

Recept: Noedelsoep met soy ginger kip